Naturvejledning

 

Naturvejledning for skoleklasser
 
Se 10 temaer herunder

Naturvejledning er gratis for skoler og institutioner i Kalundborg Kommune.
Alle forløb bidrager  til af opfylde Fælles Mål.

Udenbys skoler: kr 634/time

kontakt  Morten Lindhard;  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. tlf.  21 57 09 83

 

Grejbank:

Lån udstyr til bålmad; sav, økse, knive, pander, gryder, skærebrædder, vanddunke,  bestik, trækvogn etc

SKAL afleveres rengjort.

Udstyr til naturundersøgelser; net, bakker, lupglas, trækvogn, håndbøger. Til saltvand, ferskvand, insekter, træer, blomster.

Gratis for skoler og børnehaver i Kalundborg. Andre: kr 300,- for en vognfuld.

Skriv ønskeliste til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller ring 2157 0983

 

10 Naturvejlederture

Blomster, økologi og evolution

Hvorfor laver nogle planter blomster og andre gør ikke ? Hvorfor har overdrevet så speciel en flora og hvad truer den ? Hvordan er en blomst opbygget ? Vi samler blomster og lynpresser dem, så I kan få et herbarium med hjem, der kan hænges op på væggen eller bruges til et vendespil. Varighed: 2-4 timer. 1.-10.klasse. Bedst i maj- juni.

Fælles mål

 blomster

Skovens historie og økolgi

Hvad er forskellen på en naturskov og en plantage. Hvad skal vi gøre for at få naturens eget økosystem til at fungere, så vi ikke skal bruge store summer på at pleje den ? Undervejs samler vi blade og evt  frugter fra de træer vi ser og laver en udstilling hjemme på naturskolen.

 2 timer. 7.-10. klasse. Hele året.

Fælles mål

Vindekilde

Mus og andre pattedyr; systematik, evolution og økologi
Vi starter med at gå på jagt efter musefælder i skoven og de modige får lov at holde en levende mus i hånden. Derefter laver vi et haretramp og ser måske nogle større pattedyr. Måske fodrer vi også får, geder, æsel og hest. På Naturskolen ser vi på udstoppede dyr og deres tænder og kranier for at se forskellen på gnavere, rovdyr o.s.v.. Vi slutter med at lege "Gæt et dyr" for at opleve nytten af den systematiske opdeling og afprøve den tillærte viden. 2-3 timer

Fælles mål 2-4 kl.
mus hånd

pige mus
 

Livet i saltvand; økologi og evolution

Ved hjælp af waders og stangnet indsamles orme, snegle, muslinger, krabber, rejer, små fisk m.m. Materialet studeres  for fødeindsamlings- og iltoptagelsesmekanismer, der fører til en indsigt i deres økologiske behov og betydning i økosystemet. Kan laves på naturskolens kyst eller en kyst nærmere jer. Varighed: 2 timer. Bedst juni-september. Husk badetøj/ tørt tøj.

Fælles mål 2-4 kl

fisk hånd

 dreng krabbe
Primitiv madlavning
Prøv at lave mad over bål m. høns, fisk, kaniner,
urtefrikadeller, urte the, pandekager, snobrød m.m.
1.-10. klasse. Varighed: 4-6 timer.
Hele året - urtefrikadeller dog kun maj-august. Holdet medbringer selv de dele der skal købes.
børn bål

          Stjernehimlen
Vores univers. En time under åben himmel med en laserlygte som pegepind og kikkert til at se på planeterne og vores nabogalaxe. Hvor langt er der og hvordan kan vi vide det vi ved om fjerne stjerner ?

5.-10. klasse.

Fælles mål


galaxy

 Planetsti
1) Bestil opsætning af 5 km rute med solsystemets planeter på skilte i samme målestok som deres indbyrdes afstand, 1:1000.000.000 . Giver en rumlig forståelse for universets store afstande og fortæller om klimaet og atmosfæren på de forskellige planeter. God motion og læring kombineret. Evt. fra busstoppestedet i Bjørnstrup og ud til Røsnæs Fyr- eller langs en strand nær jer.
2) Lav selv et sådant skiltesæt i matematik/naturfag og få øvet kortskala matematik. Alle tal og billeder findes nemt på wikipedia.

Fælles mål

havudsigt

Geologi, sten og landskab
Hvor kommer stenene fra og hvad har formet dem? Vi eksperimentere med varmekonvektion, erosion og sedimentation og kobler det til stentyperne, kontinentaldriften, vulkaner, bjergkædefoldninger og istiden. Røsnæs' dramatiske former, de mange skræntprofiler og kystens meget fint havslebne sten skaber gode rammer for temaet. Undervisningen er en kombination af laboratorie og feltøvelser.

Godt hele året.

Fælles mål

udsigt

Livet i vandhullet
De yngste ser på dyrene i bakkerne og lupglassene ved vandhullet.
De ældre arbejder i grupper med indsamling, artsindentifikation og forureningsproblematik.
Varighed: 1-2 timer.
Børnehaver til 7. klasse.
Bedst maj - juni.

Fælles mål

børn sø
   

Megafaunaen og mennesket
Mamutten, det uldhårede næsehorn og i dusinvis af andre store dyrearter er uddøde igennem de sidste 50.000 år. Er der et mønster og hvad peger det på, klima eller menneske ? Et powerpointshow, der tager os tilbage i tiden til overdrevets og skovens udspring.
Jeg kommer gerne ud til jeres skole.

Fælles mål 9. kl

 

 

elefant

Sommerfugle og andet kryb
Vi fanger sommerfugle og køler dem ned så de falder til ro og vi kan betragte deres skønhed, mens de langsomt varmer op og flyver videre. Med lupglas kommer vi også til at se på græshopper, edderkopper og andet småt. Bedst i august.

Fælles mål 2.-4. kl

sommerfugl

Millitærhistoriske spor i landskabet 6 kl +

Englandskrigen, 2. Verdenskrig og den Kolde Krig.  Tre markerede ruter til gamle millitæranlæg.  Elever sendes afsted med kort, notesblok og kameraOpgave; Redegør for epoken og stedets rolle. Færdigheder der trænes: Orientering efter kort og kompas, samarbejde, fysisk træning/motion. I kan også komme med naturvejlederen på en fortælletur rundt i landskabet.

 

 

Matematik i Naturen, kort og kompas

Geometri; Beregning af højder og afstande med simple trekanter.

Beregning af volumen på brændestakke, antal træer/ha

Brug af kort og kompas. Målestoksforhold.

 

 

Team building

Vi laver et stjerneløb med sjove opgaver, der skal løses ved samarbejde

 

 Tværfaglige projekter for afgangsklasserne. 1 uge- 14 dage

Studér et terrestisk græsningsøkosystem.

Beskriv vegetationen i Røsnæs på et udvalg af forskellige biotoper og prøv at finde sammenhænge med vand- og jordbundskemi, geologi, klima, græsning og kulturhistorien.

Mål temperatur og fugtighed i jorden, på overfladen og 1 m over overfalden med og uden sol.

Lav jordbundsanalyser for de forskellige biotoper; næringsstoffer, salt m.m.

Mål ilt i kildevand, søvand, søbund. Mål salt.

Fælles mål

Insekter og andre smådyr

Med udgangspunkt i vegetationen undersøges invertebratfaunaen 

 

For voksne:
pris kr 1250,-/tur ca 2 timer

 
1) Det smukkeste og vildeste.
2 km 1½ time over Vågehøjs vide udsigter, ned i Vindekildes krogede kratskove og stejle skrænter. Om foråret og om sommeren bugner overdrevet i fine blomster. Mest overvældende i maj , juni når slåen og tjørn blomstrer. Geologi, natur og landbrugshistorie går op i en højere enhed.
regnbueskov vand
 Millitærhistoriske steder.
3 km 2 timer Valdemarsejr, Englandskrigen, 2. verdens krig, den kolde krig. Alle har de sat spor i landskabet og givet anledning til legender i lokalhistorien.
 
gammel husskib
3) Sten og landskab
1 km, 2 timer. En tur med særligt focus på de dramatiske landskabsformer og de meget smukt slebne sten på nordstranden, der fortæller om istider, vulkaner, ørkner, floder og kontinenter i drift.
udsigt
4) Alle ture kan forlænges med en rute ud omkring Fyret og en tur op  i Fyret. fyr
 

 

Henvendelse til:

Naturvejleder Morten Lindhard

E-post: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.  
Røsnæs Naturskole, Røsnæsvej 458, 4400 Kalundborg
tlf. 59 50 97 76 , mobil 21 57 09 83   

Røsnæsvej 458 • 4400, Kalundborg •  Tlf.: 2157 0983 •  Email